Tuesday, May 01, 2012

Birth Story

Pada 4 april 2012 yg lepas, hari rabu itu Ann smemangnya ada appoitmet dgn incik doc.
Kebetulan pulak dah, pagi smasa Ann nk smanyang subuh aikkkk...... ada ptanda oke! ptanda kuarnya sdikit darah. Elok dh la, hari tu pun nk g jumpa incik doc. yeay!! bdebar pun ada jgk. Kalau g hosp ni, kena tahan wad kah? incik suami dh takut2kan Ann oke. heeeeeeeeee.. jahat!
Bak kata incik doc, ia merupakan satu ptanda yg baek lah! Ini lah saat yg ditunggu2kan.
x sia2 menunggu/memberi masa slama 7 hari ka. Maklum sahaja lah an dah over dua. Tapi hari rabu tu merupakan hari ke 6 oke! Ada shari lg utk Ann. Nasib baik, kalau tidak confirm! confirm! kena branak scara paksaan gitu. kikiki.

Masa jumpa incik doc, alhamdullilah sudah pun ada bukaan smanyak 3cm. orait la tu. Incik doc ada tanya ada rasa sakit tak? i'm ok doc. msih mampu tsenyum & melompat. hehe. x rasa apa2 pun. Apa lagik doc puji abis lah, walaupun puji memain tapi ia merupakan satu sokongan/memberi sokongan supaya i happy2 shj. kikiki.

Kalau ikotkan smemangnya kena di tahan wad dh ok. Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. jeng jeng jeng,
Alhamdullilah dipermudahkan sbb rumah an neh tsangat la dekat dgn hosp. Jadi incik doc memberi kebenaran utk Ann pulang ke rumah. Incik doc x de la risau sgt. Sbb dgn jarak rumah dgn hosp tlalu dekat jd x mustahil la nk datang scepat mungkin.

Incik doc meminta kami ke hospital skitar jam 4 ptg plak. oke!!
Skitar jam 6 baru la kami ke hosp. heee.. tlambat gara2 incik suami ke site dulu. Manyak kejer harus di uruskan.
Time neh, bukaan masih sama skitar 3cm lg.x de pkembangan dari segi bukaan. huh!
Kemungkinan mlm, tgh mlm, esok la kut! Dengan itu, kami diberi kebenaran lg skali utk pulang ke rumah. hehe. lega!! Time neh masih mampu senyum2 tau. hahaha. Masih kuat oke!

Sesampai di rumah, umi & abah datang ke rumah. Datang mjenguk menantunya. ye lah kan, dgr2 kaba menantunya pkembangan dari segi bukaan, maksudnya x lama lg nk dapat cucu la eh. kikiki. Korang2 nk tahu, kalau ikotkan my umi neh x mo kasi balik rumah tau. Pd pg tu lg my umi mintak i duk kat wad hosp tau. aiyoyoyooyoy.. bohsan la duk wad2 neh.
Buat i makin stress ada la kut. Baek la duk rumah aja. kan kan.

Skitar jam 7 lebih tu masih mampu utk menunaikan solat maghrib okies. Walau trasa sakit2 tu ada masih mampu menahan nya. x de la sakit sgt lg. masih mampu bdiri lorr. kiki.

Sesiap smanyang tu I felt a menstrual-like cramp.
Semanyang isyak smemangnya Ann sudah x mampu oke! Mmg x dapat nk tahan sakit dah. Sakit amat sgt dh. Nsib la my aunty Cikbie, my mom & incik suami stiasa ada di sisi. x de rasa nk duduk2 kt ruang tamu dh, x mau dh mkn mlm. Sakit2 gini mau baring kat katil jerk.

Sitar jam 11 malam, kami semua ke hosp. My mum kata baek ke hosp lah. Dari duk rumah tahan sakit kut2 jd apa2, susah plak kan. Each contraction was about 10 minutes apart and they became stronger and more intense. I was like, "Is this it?". I know contractions that become stronger and closer together is one of the signs of labor.

Terus ke emergency dan dihantar ke labour room.

Masa bganti masa, slepas sejam sejam masih mnahan sakit. Tahan sakit dgn menyedut gas/oksigen je lah. Masa sakit neh, Ann dapat la satu suntikan di punggung. Walau kena suntikan masih rasa sakitnya oke. Mungkin la kurang skit tp kalau dh rasa cam gini x de rasa kurang pun. Rasa sakitnya ya ALLAH, tuhan shj yang tahu. Lain org lain rasanya kut.

Air ketuban an neh harus dipecahkan oleh incik doc. x pecah dgn sndirinya.
Bukaan smemangnya tbukak smanyak 10cm tp disbbkn faktor kdudukan baby hadif x mgizinkan.

Doc memberi masa slama satu jam utk baby bpusing dlm keadaan yg sesuai.
Untuk pgetahuan korang2 la yerp, kpala baby dh mula nampak ok. tapi baby hadif x dapat dikeluarkan lg ;(
Sekiranya berjaya, proses kelahiran normal dapat dilakukan atau sekiranya bayi tidak dapat dibetulkan atau berlaku keadaan2 yang tertentu, pembedahan akan dijalankan.

Alhamdullilah jam menunjukkan 5 pg. alhamdullilah, baby sudah pun berubah kdudukan.
Masa utk push push sudah tiba!! yahoooooooooooooo..!!! ;P

5.25 pagi, baby hadif slamat dilahirkan scara normal tnpa epidural skadar obat penahan sakit yg biasa shj. Alhamdullilah syukur. Terima kasih pada semua yang telah mendoakan ...

Perasaan sangat happy!

1 comment:

Anonymous said...

Assalamualaikum.. tahniah.. wahh pengorbanan seorang ibu... menitis air mata baca story ann ni...