Saturday, March 24, 2012

I just wish ....

my baby would come out already. knapa? Heeeeee.....
Skg ni an dah pun memasuki 39 minggu tau. kalau mengikut tarikh due, cukup 40 minggu las. Last day check up semuanya ok, sekarang memang tgh tunggu masa jer, tak tahu la bila baby nak keluar melihat dunia. oh my baby!!

Dr Awang nila ada kasi tau, tarikh yang seelokknya utk lahirkan baby sblm due ialah 15hb.
Tapi hari ini dah memasuki 24hb. heeeeeee.. Agaknya my baby ni mmg nk cukupkan tarikh due itu las. kikiki.

Alhamdullilah buat masa skg ni, baby bgerak dgn baik/normal. Untuk pgerakkan yg normal harus mcecah 10x shari. Kalau kurang or x bgerak harus sgera ke hospital lor... Baby jgn wt mommy risau yerp ;(

Appoitment sterusnya akan dilakukan pd khamis pg. Awal pagi skitar jam 7. (skiranya x branak2 jgk. heeeee....) Ann akan mjalani pmeriksaaan CTG. aiyoooyoyoo.....

Semoga dipermudahkan sgala galanya. dubdab dubdab.. My baby x bsedia or suka sgt duk dlm perut mommy ni yerp. Alahai mommy dh x sabar nk main2 dgn baby tau. heeeee. Jangan wt mommy risau/ takup ye sayang.


Secara ringkasnya CTG atau nama penuhnya iaitu Cardiotocography ialah sejenis alat yang dipasang di perut ibu hamil bagi mengesan kadar degupan jantung bayi dan juga contraction.
Dari segi perubatan (obstetrics), cardiotocography (CTG) ialah satu istilah teknikal yang merujuk kepada pengiraan atau merekod (merujuk kepada perkataan -graphy) denyutan jantung bayi / fetal (merujuk kepada perkataan cardio-) dan juga kontraksi ( merujuk kepada perkataan -toco-) sewaktu hamil kebiasaannya dibuat pada trimester ketiga. Alat atau mesin yang diguna dipanggil cardiotocograph, atau electronic fetal monitor (EFM)

* Hati bdebar debar. Bila saatnya akan tiba...?

No comments: