Thursday, March 29, 2012

CARDIOTOCOGRAPHY (CTG)

PENGERTIAN UMUM CARDIOTOCOGRAPHY (CTG)
Suatu alat untuk mengetahui kesejahteraan janin di dalam rahim, dengan merekam pola denyut jantung janin dan hubungannya dengan gerakan janin atau kontraksi rahim.

Alhamdullilah settle sudah pmeriksaan ctg. heee. spt dinyatakan sblm ini, kena cek ctg pagi ini kn. alhamdullilah result comei aka okey.

Baby pun ok shj cuma masa memula cek tu, baby tgh sleep. start buat ctg neh skitar jam 7.15 pg. tapi baby bangun skitar jam 7.45 pg. heeeeee. baby ni noty la, bangun lewat yerp. letih sgt ek smalam, x brapa lena nk tido sbb takop ya. takop sbb tahu kena g spital ;P
aishh patutnya mommy la yang takop sbb mommy yg kena cek kn. hehe..

Degupan jantung yang rancak aja berbunyi. dubdab dubdab dgn lajunya.
Uri sudah pun masak/putih. air ketuban yang cukup. skg ni hanya menanti masa shj.
Bagaikan menanti buah yg masak jatuh/gugur aja. heeeeeeeeee....

Pemeriksaan ctg ni hanya btahan slama 3 hari shj. Skiranya Ann x de tanda2 utk bsalin shingga ahad ini, ahad ini jgk lah kena ke hospital utk buat pemeriksaan ctg utk kali ke2. aiyoyoyoo.....

Rasa camne ctg ni?
Pemakaian belt ini tsangat la ketat. sesak nafas wooo dibuatnya. ye lah kalau pakai longgar2 kang x elok plak grafnya. Normalnya belt ini dipakai slama stengah jam tapi bgantung atas keadaan baby la.

Utk apa pemeriksaan ctg ini?
Untuk cek degupan jantung baby, keadaan/pegerakan baby sama ada aktiv atau sbaliknya serta nk cek tahap kesakitan mommynya.
* Mommy dia sakit tlalu sdikit. heeeeeeeeeee.. sakit sbb belt ketat kut! kiki. Nyawa pun x brapa puas. kikiki.

* Doa2kan biar Ann sakit dgn sendiri yerp kekawan. Doakan kselamatan nyawa kami bdua. InsyaALLAH.

No comments: