Tuesday, August 09, 2011

Jom Makan Colek!

Colek orang panggil kat kelantan..kalau di luar dipanggil rojak. Istimewanya colek di Kelantan ni ialah ,ianya begitu popular pada bulan ramadhan... selalunya dimakan selepas sembahyang terawih. Jadi kebanyakkan kedai2 akan menyediakan hidangan ini. 'Colek' yang disediakan ialah seperti colek keropok, buah, paru2, limpa, ayam, udang, ikan celup tepung, cucur bawang, popia...
Keadaan restoren tu memang agak sesak.. ramai giler orang.. nasib ada la meja kosong. heeee... x perlu la beratur or bdiri di luar. Kami bdua memilih utk makan di cabang 4 cherang, disebelah kiri kalau dari kota bharu.

Bayangkan nk cari parking pun 3/4 kali round tau. payah tul!
Bagaimana rupanya? punya la excited nk mkn lupa pulak nk amik gambar. slalu nya x penah miss tau amik gamba2 mkanan neh. heeee. Apa tidaknya utk pengetahuan korang2 la yerp ini lah pertama kalinya Ann merasa colek di luar/merasa colek campur. heeeee.. Sbelum2 ni duk dgr aja orang bcerita.

Keropok dihancur , dipatah kecik-kecik, ayam plak dipotong beberapa kerat, udang lg, timun dikerat halus, pendek kata, kalo nak makan tak payah nak kerat,.. terus jer masuk mulut..

* Next time Ann akan cuba tidak melupakan utk snap gamba2 oke ;P
* heeeee maksudnya mau mkn2 colek lg tp ditempat lain pulak la. Bila?? Tunggu bila tul2 trasa teringin la kut. Tahu tahu menda ni hanya ada di bulan puasa tapi kalau tul2 trasa nk mkn br la enjoy skit!

2 comments:

marinahunny said...

adui an, cmne blh lupe ni..xde gmbr pun dh terliur..hahaha

Nik Nurehan said...

heeee.entah! nmpak mkanan terus nk mkn. x ingat nk wt kuar hp dh. heee. eh jap!! mukin tlupa sbbnya an x bawak hp. tp hp kery ada je kalau nk amik gamba. haha