Sunday, January 16, 2011

Wajik..ore kelate panggil nasi manis...Glutinous rice in Brown sugar with durian flesh for flavouring. It's like a rice cake ~ really sweet!

Berakhir lah sudah nasik manik aka wajib ini. utk dijadikan cerita, my aunty telah menempah 300 bekas nasi manis dengan bakal ibu metua saya. kiranya dengan umi incik kery la. hihi. alhamdullilah telah slamat dibuat, dipos dengan bas & slamat dimakan n masyukk dlm perut dh pun. kekekkekee.. pd 8hb yg lepas blansungnya psandingan my cousin kan. haa time tu lah diberikan nsi manis ini utk para tetamu! tapi x de lah bg dengan bekas kecik2 sbegitu rupa. harusla dipek dgn lebih chantek! hihi.

Trima kaseh tak thingga pd umi krn bsusah payah utk melaksanakan pmintaan my aunty!
smua org memuji kesedapannya. lagik satu smua org memuji my aunty krn membuat lain dari lain. mmg d luar idea org lain la nk bg nsi manis mcm gini! hhiihii.

* Pos dengan bus budaya ke kl, RM 35 kilo, RM 59

*Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik, dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya.

Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras.

Wajik biasanya disediakan sepanjang masa, tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis, sesetengah orang tidak menggemarinya.

2 comments:

Ciksue said...

saya suko nasi manis,tambah2 letak durian,hehehe

Nik Nurehan said...

alamak!! an plak x suka. hehe