Saturday, December 25, 2010

Resepi Apung Kukus yg tsangat simple,sedap & cepat. Slamat Mencuba!

Lalalalalaa.. hari ini dengan mood yang tsangat rajin membuat apung kukus smanyak 2 biji. wallamakkk manyak nyer. boleh abiskan ker neh? hihi. ini kali ke2 cik an membuatnya dibantu oleh my mum tsangat. kali ptama tu dengan menggunakan 1 cawan tepung shj tapi kali ini guna 2 cawan tepung ok! ye lah first time mesti la nk buat kecik jerk kali kdua neh scara confident leh la buat besar skit! hihihi.

kalau kali ptama tu utk mkn sndiri2. tapi kali kdua ni utk diri sndir n incik tunangan. haruss la nk bg incik tunangan skeluarga merasa kan. apa la sangat dgn memberi apung kukus ni tapi yang pasti hasil air tangan kira ok kan? hihi. wallamakkkkk hasil air tangan sndiri? tipu*** padahal di bantu oleh my mum tcinta. kuikuii...

ok lah disini jgk an dengan suka hatinya ingin bkongsi resepi utk membuat apung kukus yg tsangat simple ini. hurm sbenarnya an dh share tau utk percubaan ptama tp an x kesah pun kalau share utk kali kdua. hihi.

eh eh kenapa yerk x dipanggil cake kukus?? disbbkan apung ini tidak memerlukan butter. so nk panggil cake camne. haha ( itu lah jawapan tbaekk oleh my mum )

Bahan-Bahannya adalah...

2 cawan tepung
Sdikit serbuk penaik diayak bsama tepung!
2 cawan gula
6 biji telur
Pewarna atas ksukaan
Sdikit esen vanilla
Sdikit esen rose (atas korang nk wt msukkan atau tidak)

haaa itu je lah bahan2nya. simple je ka ;)

Cara2nya :-

1. tepung itu diayak telebih dahulu bsama tepung penaik
2. masukkan gula n telur ( pukul shingga gebu ) naik cam putehh gitu. gebu segebunya lah. hihi... nampak dah ok.
3. masukkan esen vanilla. kalau korang nk masukkan esen rose skit. ok dah settle tu
4. masukkan tepung. sdikit demi sdikit. slow2 saja ok.
5. bahagikan ke dlm beberapa bahagian ( ke dalam mangkuk ) dah tu masukkan sdikit pewarna.
haaaa atas korang la nk buat brapa kaler. kalau 3 kaler, 3 mangkuk lah.
mcm contoh gamba di atas hanya kaler merah shj (jdnya di bahagi kpd 2)
5. msukkan ke dalam bekas scara bgilir. lepas kaler itu, kaler ini lah. hihi. bselang seli shingga abis.
6. kukus slama stengah jam. sbelum kukus mcm biasa panaskan air dahulu!
7. tutupkan adunan td dengan aluminum foil yerk, x nk bg air menitik di atas kek
8. slepas stengah jam, settle. boleh dimkn ;) mudah bkn! hihi...

Slamat Mcuba!!!