Thursday, December 02, 2010

Chicken Chop – the quintessential Malaysian-Western dish

I grew up automagically linking Western cuisine with chicken chop, then fish and chips, then steak, then lamb, then pasta.

A chicken chop as I know it is a piece of de-boned chicken thigh, breaded and deep-fried or just plain grilled or pan-fried. Its accompanying sauces are usually black pepper or mushroom which you pour all over the chicken.
Kalau chicken chop wajibnya di bahagian peha kalau sbaliknya mmg kurang best ok!

The usual side dishes that come with the chicken chop are the coleslaw and French fries. Variations? Assorted vegetables, mashed potatoes or rice, whatever suits your fancy. Thus fulfilling the requirement of meat + carbs + greens. Very Western, or at least it seems so in our Asian minds!

What’s my point? Nothing, really. I just thought it was amusing.

“Got what ar?” “Malay, Chinese, Western…” “What Western food do you have?” “Chicken chop…”…

I ACTUALLY REALLY, REALLY, REALLY LOVE CHICKEN CHOP! :D

So if you know where I can get awesome chicken chops in KB let me know. opsss bila tanya org kb jerk mesti mjawab chicken chop cik siti lah yg palinggggg shedapp!! betul takk??? :P

Restoren Selera Cik Siti yg terletak di Jalan Mahmood, Kota Bharu. Restoren ini bersebelahan dengan kedai agensi insurance UNI ASIA dan Cawangan Kedai Kain KAMDAR.

eh apa yang cik an melalut neh?????? muahaha. maap yek korang. sbenarnya cik an nk ceritakan sesuatu ttg ayam. hihi.. kalau korang kan beli ayam tang dada tu korang buat apa ek?? konfem korang suka ayam di bahagian tulang2 kan. kalau dada ni mesti kurenggg sgt kan. kalau di rumah cik an neh mmg kureng skit la ayam bahagian dada neh. slalunya bahagian dada pasti dijadikan satey!! wajib la. beli ayam 3/4 ekor then bahagian dada dikumpul kan di jadikan satey. opss manyak ek skali beli? ye2 skali beli mmg manyak. malas nk ke pasar! stok aja di frezer. hehe. tapi kali neh, bahagian dada dijadikan satu lauk baruuu! iaitu ayam celup tepung. muahahaha.. sedapp beb!! ala2 ayam chicken chop tapi x de buat kuahnya! hihi.

ini diaaa ayam celup tepung. slalu kira dengar udang or sotong kan. kekeke. ayam ni diperap dgn garam n papper. skejap saja. dh tu sblm msak dgn minyak yg panas, korang celup la tepung tu. bkn tepung gndum biasa2 tu tapi tepung tempura! sedappp!! cuba la.

No comments: