Sunday, November 14, 2010

Tart NENAS!! RESEPI?? SECRET! haha. Gurau ;)


Tadaaa~~~ Biscuit Tart Nenas sudah selesai ini malam. opss Maap yerp.
Gamba di atas neh, gamba sblm di bakar okeh! hehe.
Gamba lelain blum lagik di transfer, ini pun salah satu gamba yang diupload scara ovi melalui hp direct ke mukabuku aka facebook yg digilai oleh smua org! hihi.

Korang2 camne, kalau raya aidiladha tarak biscuit raya kah? hurm. mesti ada punya kan. sure pelbagai jenis. hihi. Cik An, sesaja jerk gatal tangan nk buat, tapi x de la manyak mana pun. skit2 jerk. Lg pun tetamu x de ramai pun. Kami plak bknnya fmily yg besar aka ramai. Hanya btiga :) InsyaALLAH tahun2 depan btambah la tu kan. hihi.. Doakan yg tbaekk ye.

Tart nenas ni sgt lembut, tapi x de la over smpai msuk jerk mulut terus hncur kan. Cik A x suka tart jenis gitu.
Blh di puji dan dikatakan ok la. X de la nk over memuji tapi kalau korang nk mcuba sndiri, bole la!! Kat sini, an sertakan resepinya oke.

600 gram tepung.
4 biji telur ( hanya telur merah )
400 gram butter ( an guna buttercup)
100 gram gula
Jem Nenas ( yg telah siap di proses) haha. beli jerk yg dh siap. Mudah bukan.
Sdikit vanila

Perap slama 15 minit/30 jam sblm di uli/diterap :)

Bakar slama 15/20 minit, 180C.

* Knapa kita gunakan telur merah shj? utk membuat kulit tart mjadi lembut la. x de la over lembut tapi x keras sgt hinggakan kita rasa mkn cam batu. haha.

No comments: