Saturday, November 13, 2010

KG. KRAFTANGAN KBHARU

The restaurant tables and chairs are placed in between the poles and sitting there makes one feel very much like being "bawah rumah" as in under a traditional Malay home.
Under the Kelantan Handicraft Museum building, a restaurant is drawing crowds with its simple fare. Cikgu Abdul Hamid Idris says his secret lies in budu, a fermented fish sauce, AS soon as the piping hot fried chicken and fish are brought out in the serving trays, customers grab whatever they can lay their hands on. Otherwise, they might have to wait for the next batch. It's noon and the crowd is getting bigger at Cikgu Nasi Ulam in the compound of the Cultural Village in Kota Baru, the capital of Kelantan. The people have a seemingly voracious appetite for the simple nasi campur fare of fried fish and chicken, some curry, lemak and asam dishes plus trays of ulam (raw or boiled kampung vegetables).
Location

Cikgu Nasi Ulam, Taman Selera Kraftangan, Kampung Kraftangan, Jalan Hilir Kota, Kota Baru, Kelantan. Tel: 019-946 6665 or 017-922 7972. It's open daily from 11am to 5pm except on Fridays.

Mkn2 di nsik ulam cikgu bsama Mohd Khairi td, tsangat la murah. rm 16 utk 2 org mkn~~ gulai ikan patin+ikam kembung bakar+budu+ayam grg+sayur cuk paku+bendi+sejug air bandung :)


Smalam lagik kami bdua dh plan nk mkn2 di sini. hehe. ye lah kalau asyik2 fast food buhsan jgk, lagipun bengkurap jgk poket kami kan. keke.
so utk mjimatkan duet, kami mkn la nsik ala lauk kampungan ini. hahaha. ye ah smalam dh bjoli sakan tak kan hari ni nk joli2 lagik kan. mana mau cari duet... kami bkn nya org kayaaaaaa! hahaha..
lg pun lauk2 di situ sgt kena dgn slera kami. dah la murahhh, sedap plak tu. Bagaikan mkn lauk di rumah jerk tapi hakikatnya mkn di kedai.

Stelah kami siap mkn2 di sini, kami menuju ke tesco utk membeli serba skit brg dapo yang hampir habis. x de manyak mana, 6 jenis brg saja itupun hampir rm 50 jgk lah. ok la tu! beli keperluan saja spt minyak msak, pisang, bawang putih, seekor ikan siakap, buttercup dah tu satu brg lagik apa menda tah. luper sudah! hehe..

Selesai membeli belah kami singgah ke big apple utk membeli donut sbg mkanan petang di rumah!!
haaaa kiranya utk ibu bapa tcinta lah! jamuuu mkn donut! hihii. ok la tu!! Tompang smulut, lama sudah x memakannya. sodapppppppppppppp!!!!

* Konon2 la beli butter nk buat biscuit tart/biscuit udang kering. atas krajinan! tgk keadaan ye! haha.

No comments: