Wednesday, November 17, 2010

Ketupat Daun Palas / Palm Leaves Glutinous Rice Cake be


Ketupat palas atau ketupat pulut ialah ketupat yang menggunakan daun pokok palas sebagai pembungkusnya. Berbeza dengan ketupat daun atau ketupat nasi ialah dari segi bentuk, saiz, penggunaan daun untuk membalut dan beras. Ketupat daun atau ketupat nasi, dianyam berbentuk empat segi ataupun berbentuk bawang yang menggunakan daun kelapa. Bentuk ketupat palas pula berbentuk tiga segi. Penggunaan beras sebagai isi atau inti ketupat juga berbeza.

Disini Cik An ingin mgucapkan terima kaseh pd Incik Tunangan aka Mohd Khairi krn memberikan ketupat ini pd kami skluarga. Yummy!! tiap kali raya aidilfitri/aidiladha mesti x miss. pasti ketupat buatan umi & adik na smpai ke rumah. nyam nyam. sgt lemak, lembut! Tapi kali neh, ada serunding di dlm nya. Kiranya special la :)

1 comment:

Fakhrur Razi berkata said...

aah
biasa org2 blah utara buat ketupat nih
dia berlemak dan sgt sedap~
hohoh slmt ayah ak org utara xD