Wednesday, October 20, 2010

Macam Anak Dara Tak Datang Tunangnya!

P/s :Apa pula pandangan anda?Pentingtak Survey Nuffnang tu?For me, penting"Dah terima cek gak semalam, tp idokler aku mampu nak cash out sebulan sekali.. ini 1st cek aku sejak setahun lebih berblogging dah jumpalah tak sampai pun RM300.. buleh bg tips skit"
Tips itu adalah :

Update/Kemaskini Survey Nuffnang
Jadi,cuba lengkapkan survey dan jangan membuat kerja tidak pernah siap @terbengkalai Macam Anak Dara Tak Datang Tunangnya. Ok,kali ni saya tambah skit mengapa Survey ni penting pada pandangan peribadi.

Blogger Profile Survey

Nampak tak part pertama yang dia tulis tu? "In our efforts to push your blog for more campaigns among our clients we need to know a little bit more about you and your blog to use in blogger profiles. Could you please take a few minutes of your time to answer these questions?:"
Yang ni ada 4 soalan je iaitu pekerjaan,hobi,blog kita pasal apa dan keunikan kita?Haa,tengok baik-baik ayat dia tu.Dari sinilah first step Nuffnang akan assignkan iklan-iklannya.Contohnya la,blog kita pasal sukan lelaki,agak-agak sesuai ke Nuffnang nak iklankan pasal produk kecantikan wanita di blog kita?Lainla produk Adidas or etc.
Soalan ke 4 tu yang catchy skit,kalau kita tengok2 balik top bloggers yang selalu dapat Advertorial Job,apa lagi yg mereka ada?Sudah tentu keunikan yang tersendiri , contohnyaRedmummy gilakan merah , Kennysia memang lawak dan menghiburkan dan BeautifulNara pula entrynya gosip artis terkini, memang sempoi dan santai membacanya.
Survey yang satu lagini pun penting, dan mengapa ianya penting?
1)Berapa kerap anda update blog?Secara logiknya,tentu la Advertorial Company suka advertisekan kat blog yang selalu updatekan? Jadi iklannya tak bersawang dan orang lebih ramai/berbeza masuk blog kerana orang masuk di internet berbeza-beza.Contoh mudah,dulu redmummy tulis entry lebih daripada 5 sehari.Skangni pun at least 3 entry.Lainla anda ada aura sehebat Hanis Zalikha mahupun Kennysia, update seminggu sekali pun beribu-ribu akan terjah blog anda.
2)Kategori blog, About yourself,group reader, komen, jantina pembaca dan selebihnya ?Yang ni pun penting terutamanya untuk mendapatkan Buffered Earning.Nuffnang ada lebih kurang 100 ribu blog yang berdaftar bawahnya,jadi melalui survey inilah dia nak bahagikan/rekomenkan Buffered kepada pengiklan.Contohnya, kalau nak iklankan 'pampers baby' group reader mana yang sesuai?Blackberry dan produk kecantikan?Melainkan iklan ini dikasi menggunakan robot,lainlah.Robot pun perlukan info untuk bahagi-bahagikan iklan juga dan melalui survey inilah cara paling mudah untuk membahagikan iklan.
Nak tambah lagi actually,namun panjang-panjang boring pula nanti.Jadi,apa tunggu lagi?Cepat-cepatlah :
1)Update Survey Nuffnang
2)Kasi detail yang lebih terperinci,seperinci boleh.Dalam bahasa Melayu pun boleh.
3)Kemaskinikan lah Survey selalu (sekali sebulan or setiap 3 bulan ke)

P/s :Apa pula pandangan anda?Pentingtak Survey Nuffnang tu?For me, penting!!!
Di maa ada kemahuan di situ ada jalankan.Jangan jadi Macam Anak Dara Tak Datang Tunangnya ye?
P/s/s : More tips in the future.Stay tune!!!!!!!!!!!

3 comments:

nur said...

penting2.. kene selalu update
ALL IN ONE

Nik Nurehan said...

yeap2. nur pun jangan lupa update slalu okeh ;)

babyedday said...

thx 4 the shared! realy helpful =)