Saturday, October 16, 2010

How to Get Profit From Nuffnang, CPC and CPM

Masih tak berapa jelas mengenai CPC & CPM
  • CPC campaign adalah iklan berdasarkan cost per click & CPM campaign adalah berdasarkan cost per impression.
  • Bezanya ialah… CPC ads ni kita akan dibayar bila ada klik pada iklan dalam blog kita. CPM bergantung pada traffik, berapa kali iklan tu muncul & berapa ramai readers kita boleh view. Senang cakap, bergantung pada traffik la & tak involve bab klik2 ni.
  • Kalau dalam Earning Dashboard dalam Nuffnang website tu kita boleh tengok ada 3 main categories (kalau orang yang dapat Advertorial, ada 4 lah) : Buffered Earnings, Metered Earnings, & Campaigns. Yang Buffered & Metered tu lah dia CPM ads, meanwhile yang Campaigns tu CPC.
  • Metered Earnings is the buffered earnings (CPM campaign) yang dah stop running tapi kita belum cash out lagi. So total earning to actually Campaigns plus Metered Earnings. Buffered Earnings pulak akan keep on bertambah sampaila kempen tu tamat & dia ditransfer ke Metered Earnings, lalu ditambah kepada total earnings. Heh.. senang kot nak faham kan?
  • Honestly kalau daripada pengalaman yang sudah2… memang best kalau dapat CPM campaign ni (Buffered Earnings). Takde perlu desperate buat kerja tak beretika dengan mintak orang klik kat iklan blog kita.

So, macamana nak dapatkan CPM campaign ni?

  • Nuffnang ni dia akan proposekan blog-blog kepada advertiser, lalu advertiser ni akan pilih blog mana yang berpotensi untuk ‘jual’ iklan dia. So kepada blog-blog bertuah ni, memang tak sia2 la kalo letak code iklan Nuffnang tu sebab untuk setiap traffik yang dijanakan & iklan yang ditaja tu muncul, dia akan dibayar.
  • Saya tengok ramai blogger yang dapat berbelas-belas Buffered Earnings ni. Well nampaknya blog2 mereka tu digemari oleh advertiser Nuffnang nih. So kene buat blog kita ‘mesra Nuffnang’ kalau nak jadi favourite mereka.
  • Kalau kita target CPC (dapat duit berdasarkan klik), so kena buat blog yang mesra pengguna. Sebab readers ni yang akan menentukan berapa earning kita. Tapi jangan pulak suruh2 reader klik iklan kita… berdosa tau! Biarla derang klik kalau derang rasa nak klik…
  • Oh ye, disebabkan larangan klik2 ni, ada jugak yang kata “Eh kalau macam tu taknak klik lah iklan Nuffnang, takut lah!”… bukan macam tu.. yang tak bleh nya kalau kita wat pakatan klik2. Kau klik aku, aku klik kau. Kalau rasa nak klik, klik aje la. Nak klik iklan dalam blog saya, lagi dialu-alukan, tapi jangan ajak saya masuk geng “I klik you, you klik I”
  • Ape-ape pun kata kuncinya ialah tulislah blog yang berkualiti dan janalah traffik. Tapi jangan terlalu stress untuk dapatkan earning sampai kita hilang ‘enjoy’ menulis. Kita kena enjoy dalam penulisan, barulah kita tak tertekan untuk “kena juga ada update hari ni”.
  • Jangan jadikan earning/iklan2 sebagai motivasi untuk kita terus menulis. Kalau tak kang bila tengok earning dah makin kurang, or Buffered Campaign dah takde yang baru, kita dah demotivated.

4 comments:

SANDRA AZWAN: Fashion Designer said...

very good!!!

http://bysandraazwan.blogspot.com

ciziwejes said...

tq so much... info yg sgt berguna...

Myra Jay said...

tima kasih untuk info ni. sgat brguna, trutamanya yg x brapa tau psl bab2 cpc - cpm mcm sy ni. hi hi

Y E N C H E N G said...

lol. the "you klik i klik" geng part is freaking funny