Wednesday, October 13, 2010

Cara Memasang Butang Like di Blog

Kali ni nak buat tutorial simple memasang butang (button) like di dalam blog, sama ada blogspot dan wordpress. Suka butang like ni dipasang di dalam blog, bila ada orang suka baca entri je dah boleh like entri tu. Kalau rajin sikit diorang akan retweet dan share di facebook.

Semestinya butang ni ada kebaikan, kalau tak ada buat apa nak pasang kan? Senang cerita, bila seseorang like sesuatu entri di dalam blog korang, akan muncul lah update di facebook orang tersebut di bahagian wall post. Secara tak langsung ia dapat membantu mempromosi entri kita kepada kawan-kawan diorang.

Ikut langkah-langkah di bawah untuk pasang widget facebook like button ni,

Langkah 1 : Backup Template Blog yang sedia ada sebagai backup. Bila ada error boleh restore balik.

Dashboard > Layout / Design > Edit HTML > Download Full Template

Langkah 2 : Tick pada Expand Widget Templates

Pastikan tick dulu, kalau tak kod yang nak dicari tak jumpa.

Langkah 3 : Cari kod

Untuk memudahkan pencarian, tekan Ctrl + F pada keyboard.

Langkah 4 : Masukkan kod di bawah selepas kod


Langkah 5 : Klik Save Template dan siap.

Untuk pengguna WordPress :

Boleh guna Plugin Facebook Like Button. install lepas tu activate macam biasa. Dah siap. Setting lah apa-apa yang patut di bahagian setting plugin tersebut.

Nota : Kalau korang follow step dengan betul macam kat atas ni, rasa-rasanya tak de masalah punya nak pasang kat blog masing-masing.