Tuesday, October 19, 2010

Apa Itu SEO (Search Engine Optimization)?

Search Engine Optimization (SEO) adalah perkara teknikal yang biasanya dipraktikkan oleh internet marketer/orang yang serius dalam menarik trafik ke website mereka. Senang cakap, SEO ialah bagaimana nak dapatkan position dalam search engine. Kenapa? Sebab bila search result yang tinggi bermakna makin banyak trafik masuk, makin banyaklah duit.

Contohnya, cuba search ‘nik nurehan’ di Google. Anda akan dapat result macam ni:-


Bagi mereka yang mementingkan trafik, selain dari loyal visitor, adalah penting untuk attract new visitor, kat sinilah SEO memainkan peranan, selain dari back link dari blog² orang lain.

Search engine macam Google, Yahoo dan sebagainya mempunyai program yang dipanggil robot yang kerjanya untuk mengesan web-web yang berpotensi untuk diletakkan di ranking utama dalam search engine tersebut. Untuk memastikan robot² ni dapat mengesan blog kita, adalah dengan menjadikan ia SEO friendly. SEO friendly termasuklah pada URL, title, content, image dan meta tag.

Sebelum tu, perkara utama dalam SEO ialah keyword. Tak ada maknanya kalau SEO tapi keyword volume tak ada (maknanya takde orang search keyword tu) ataupun competition terlalu tinggi sampai web page kita tak keluar².

SEO Friendly Title (Tajuk Post)
  • Pastikan ada tajuk. Post yang tidak ada tajuk memang tak ada nilai untuk SEO.
  • Tajuk post hendaklah cukup impressive untuk menarik new reader untuk klik. Contohnya, tajuk ‘Cara Menjadikan Anakku Bijak’ dengan ‘Anakku Bijak’, yang mana satu lebih menarik perhatian?
  • Jangan letak title yang sama untuk semua post, contohnya ‘Kisah Kehidupan Saya 1′, pastu ‘Kisah Kehidupan Saya 2′, & so on & so forth. Setiap page hendaklah ada title yang unik dan tersendiri.
  • Masukkan keyword yang penting dulu di depan tajuk, i.e. keyword yang biasa orang akan search.
  • Pastikan title mengandungi 62 huruf saja. Lagi singkat lagi bagus.
SEO Friendly Content (Isi Kandungan/Post/Entry/Artikel)

Search engine lebih mudah mengesan content yang ditulis dengan plain text berbanding segala benda grafik yang canggih², glitter², flash atau apa² yang nampak cantik di mata. Jadi, tulislah content dengan plain text macam ni je.
  • Pastikan keyword ditulis sekurang²nya 2% dalam content itu, tapi jangan pulak duk ulang² keyword je tapi isi tak ada.
  • Gunakan bahasa yang neutral dan mudah difahami.
SEO Friendly Image (Gambar)
  • Dengan memberikan ALT tag yang betul pada image, anda menjadikannya SEO friendly.
  • Ia dapat dilihat bila anda letakkan kursor pada gambar, ada perkataan yang keluar di hujung kursor anda.
  • Keyword itu boleh menjadi tarikan pada robot search engine.
Walau bagaimanapun, again, tujuan SEO ni adalah untuk bisnes, so kalau sekadar blog suka² memang tak perlu pun nak SEO bagai, except kalau serius nak make money from blogging, daripada adsense ke, Nuffnang ke, atau apa² aje yang berkaitan. Penting untuk mereka yang serius dalam online bisnes/blogging bisnes untuk berada di kedudukan teratas dalam search engine. Ye lah, lebih bagus kedudukan dalam search engine, lebih mudah dicari & lebih ramai orang datang. tak gitu?

5 comments:

Anonymous said...

Great post. I was checking constantly this blog and I'm impressed! Extremely useful information specially the last part :) I care for such info much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

Also visit my web page - Path of Exile Commentary

Anonymous said...

This piece of writing offers clear idea designed for the new
people of blogging, that truly how to do blogging.

Here is my blog: Path of Exile

Anonymous said...

I blog frequently and I truly thank you for your content.
Your article has really peaked my interest. I'm going to book mark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

Feel free to surf to my weblog; Minecraft Gameplay

Anonymous said...

Having read this I believed it was extremely enlightening.
I appreciate you finding the time and effort to put this article together.
I once again find myself personally spending a lot of
time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!


my webpage iplaygyms.co.za

Anonymous said...

Hello! This is my first comment here so I just wanted
to give a quick shout out and say I really enjoy reading your posts.
Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over
the same topics? Many thanks!

Have a look at my website viagra