Tuesday, January 19, 2010

Aduan kpd pihak MPKB !!!

Salam. Heloww semua.
Slamat tgh hari.. lunch dh ker? wah msih awal ok. jam baru jek nk msuk 12, tapi korang dh lunch?? itu bukan dikatakan lunchh lg ok! keke...
Ahamdullilah perut kut msih kenyang dgn corflake n susu td, sedapp!
Hurm tapi agak kurang sedapp bila dh lama2 stop kan..
Sblm2 neh rasa lagik best kut. Ye lah skg ni dh mandai minum susu gitu aja.
Rasa nk mkn cornflake sudah kurang.
Tapi nk tak nak, kena mkn okey. Kalau x mkn, sapa lagik nk abiskan. keke.
Sapa beli org tuuuu la kena abiskan. ye lah ye lah!

oh yaa... nk story2 skitt neh..
Wahh story2, ada hot story mory yang utk dikosi ka..?
Yeah yeahh..
2 minggu lepass, an ada la masuk ke website mpkb iaitu majlis perbandaran kota bharu neh.
Tuuan an msuk website i utk membuat aduan mgenai lorong umah yang agakk myakitkan mata dan hati. wahhhh gitu spatutnya myakitkan tayar keta neh. hehe..
Iya lah,lorong kt umah neh sgt2 la burukk myebabkan lorong umah ni sudah blubang2 tau.
Dgn kata lain sgt2 la uzurrrrrrrrr gitu..
Puas bsabar akhirnya an mgambil kputusan utk membuat aduan scara online.
Nk ke mpkb sendiri rasanya malas jd apa salahnya kita guna kmudahan yang disediakan.
Pada mulanya an merasa ragu2 jgk kalau complaint melalui online ni.
Maklum saja lah kut2 dia rang x cek or abaikan begitu sahaja.
Tapi alhamdullilah, lepas sminggu dr ari an buat aduan scara online.
Tutttt tuttt ada call dr pihak mpkb mnanyakan kabar.
Suka! suka!! sbb ada org amik kesah dgn masalah yang telah dihadapi oleh kami.
Maksunya masalah family an dgn pduduk yang beberapa buah rumah neh..
Walaupun dia2 rang neh diam sajerk tapi tak kan kita sendiri nk diam gak.
so salah sorangg dr kami mesti la btindak kan.


Pada hari neh 19 hb, hati btambah sakit pabila mata neh melihatttttttttttt sampah sarappp yang memenuhi kawasan/lorong umah neh..
Sampah sarap ituuuuu memenuhi longkang2 neh tau. adooooiii!!!!
Sgala mak nenek ada di lorong neh. dgn batu2 besar, dgn sampah bplastik hitam. dgn kotak2 yang memenuhi longkahh. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!
Loronggg mjadiii pembuangan sampah la pulak!!! gilakkkkkkkkkkkkkkkk!! celakaa tollll org2 yang membuang smpah sesuka hati neh............ Weiiii x sekolah ke dulu? buang smpah di tempah buang smpah la beb. tu lah mak bapak hantar g skolah, korang g main.melepak,monteng jek keje nyer.. Bila dh tua2 neh..??? lansung x pk..!! tak tpelajar n pengotor! arrgggg!!
Geram! geerammmmmmmmm!!

Sakit hati tu x leh nk kata la yerkkk!!! eeeeeeeeeeeeee bodossssssssssss!!
Ini lah salah satu sbb mgapa longkang dr rumah mjadi tsumbat. Gara2 longkah yang di luar sana telah tsumbattt dgnn smpah sarapp yang tidak spatutnya dibuanggg di situ.. tolol tol org tu, amik mudahhh jerkk.. eeeeeeeee

Apa lagik. balik jerk dr pasar membeli nsik n kuey teruss sajer saya membuka website mpkb lagik skali utk myatakan ketidak puashatiannnn mgenaiii lorong, smpai dan jgk warungggg hadapan yang myebabkan paraa pelanggan tidak btimbang rasa. ye lah!! plangan warung pun ikut suka hati jek memparking kereta mereka2 demiii memudahkan mereka2 menikmati/mjamu slera di warungg.. Yang tak puas hati tuuuuuu siap parking keta di muka lorong umah nehh! adoiiiiiiiiii ini lorong kami knapa nk kaco2 lorong kami dgn kereta pelanggan ko yerkk. sila blah blahh!!! myemak ok!!
warung yang sayerp makssudkan 'warung pok loh' yang famouse dgn 'melo tunggeng' nya. huh!!!
melo tunggeng? jangan salah paham yerk. melo tuuu dituang hanya menggunakan tin melo ok. an x leh nk explain memanyak lah. walapun rumah an dgn warung itu hanya sjengkal tapi saya tidak tipuuu okeh!! tak penahhh an mcuba n mlihat dgn mata sendiri. hahhhaa.

Ye2 lah rumah jek kt bandar okeh tapiiiiiiiiiiii tidak di ambil peduli lansung.
Bkn nk kata lebeh2, katanya di website mpkb " kota bharu bersih 2010" tapiiiii rasa mcm tidakk kut kalau pihak2 tetentu tak amik sbaranggg tindakan.
yang saya bising2 kan ini, knapaaaa pihak mpkb tidak dtg mengutip smpahh dr rumahh. Jadinya kamiii perlu membuang smpahh di tong besar yang agak jauh dr rumah.. jauh tu tak la telampau jauhh tapiiiiiiiiii saya rasa pkhidmatannn mengutip smpah memang disediakan. yang heran knapa x dtg kerumah/lorong kami...?
Nak cakap pasal pmbayarann aii rasanya agak mahal jgk la skitar rm 7**. tapiii sampah dr rumah kena buang sendiri? utk apa kami membayar kaluuu tidak memenuhiii/mlaksanakan tugas yang spatut dijalankan.


Tapi alhamdullilah pd pg slasa sini bsamaan 19hb, ada pihak tetentu dtg utk myelesaikan msalah lorong ini dgn megemas kini lorong yang dipenuhi batu2 besarrrr dgn meratakann jalan.
Tapi x tahu la kesah slanjutkan, krn siap jek orang meratakan n membuang batu2 besar terusss mhilang. kemungkinan jgk mereka rest dulu kan. kmungkinan akan myambung kerja2 pd esk hari.. ( kita tunggu sajerk apa yang akan belaku )

Harappp harapppp sangat pihak mpkb amik tahu n memperimbangkan lahhh dgn aduannn yang telahh sayaaaa kemukakan..
Skian...

*opss mcm karangan la pulakk!! hohoooo
Noteeee mgatakan saya tsangat tidak puas hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii dgn MPKB!!!!!!!!!!!!

1 comment:

Anonymous said...

assalamualaikum!!!!!!!!!!!!
Nak komen kpd warga mpkb yg terlibat terutamanya staff mpkb perempuan.....terima kasih bnyk2 yg tdk terhingga krn telh menjalankn tugas anda yg TERAMAt2 MULIA kerana menyaman kami yg tdk menutup aurat...Kami akui kesalahnan kami...yg mnjadi persoalnnya d sini....sikap biadap dan kurang ajar yg dipamerkan oleh staff mpkb perempuan ni memang la teramat kurang ajar....adap sopan x de....salm x bg...dtg2 saman....jage la budi bahasa cik kak oiiiii.......ingt dpt lesen saman org ni bsr la bg anda...tpi ingat sumpah seranah yg korang dapat erkkk.lau btol pihak kita org salh no hal la.kte leh trima...tpi ble pihak korang saman x tntu pasal.....korang jwb la erkk nnti kt padang mashyar nnti....mase tu lesen saman korang tu x de sape nk pndang....mungkin kt dunia korang leh tunjuk mengah....ingt la...kita ni seme same d sisi tuhn...brbalik kpd cik kak mpkb ni....bljr2 la adp sopan erkkk...budi bhasa ntah kmane....tnjuk kurng ajar dpn custemor....ingt rasional ke kelakuan cik kak tu.....ingt erkkk...korang kluarkn lah surat saman korang tu sebanyk mane korg nk......korang makn la duit tu...x halal dunia akhirat..bg ank bini korang makn erkkkk...esk2 tnggung la....kpd cik kak dn mmbernye tu erkkkk....kami x kn lupe WAJAH KORANG TU......SAMPAI BLE2 INGT.....so lau korang x de keje nnti.....dtg2 la saman lgi....sbb korang pon bkn de keje pon kt pjbt tu kn......cik kak mpkb...trima kasih sbb saman tmpoh ari...dan budi bhasa kurng ajr yg cik kak tnjuk tu erkkk...kte org de cctv...kte leh tgk kmbali aksi kurang ajar cik kak tu.....seng2 dtg la lgi erkkk kt premis kmi.....kami mnunggu kedatangan cik kak tu....