Friday, May 22, 2009

.tutorial.

Oke anak anak murid sekalian,b4 cegu Ann truskan sesi pembelajaran kita harineh..
Pliss make sure sume dah bayar yuran pendaftaran ke dlm acc cegu yer..hehe.

Harineh cegu Ann nak ajar cara cara nx buat layout/template baru.macam templete cegu yg anggun neh.hehe ;p jgn lupe take note cay!yang dok kat blkg tuh jgn menyembang yer… nt tubittt nanti…haip!haip!!!!~~

*******************************
1. Pilih template/layout yang Berjaya menambat hati+sanubari sedari sedari....
Kat sini cegu Ann suggestkan beberapa laman web :
http://freeskins.blogspot.com/
http://freetemplates.blogspot.com/
http://www.pyzam.com/bloggertemplates
http://btemplates.com/

2. Download & save XML file..pepandai korang la nx save kat memane..dlm laci ke,poket suar ke…memane lah!!

3. PERINGATAN
Haa anak anak murid sekalian jgn lupe copy paste sume link link ,gadget gadget segala bagai yg ade kat blog korang tuh..sebab nt otomatik sume sume tuh HILANG.takott nanti ade yg menangis meraung link sume dah hilang..nt ceguuuu jugak yg kene.hihiii ;p

4. Haa dah abes save dahh??
Pastu kan..pastu kan…bley la anak anak murid sekalian pergi ke bahagian

-LAYOUT/EDIT HTML..
-backup/restore template
&
-browse+upload file XML tuh..



Pastu die akan tny,korang ni kompem ke hah tak nyesal download?nt sume sgale link link,gamba gamba,gadget gadget sume hilang…haa pike masak masak yer..hihi!

5. And finally!!

TADAAAA!~~

Anak anak murid boley tgk sendiri hasilnye..at-1st korang akan terkejut siputt sket la…tp xpe,sume tu akan hilang ble tgk sendiri hasilnye..hehe
Dan boley la memulakan sesi meng-copy paste sume link link tuh..tuuu yg lama sehari suntuk Ann buat tuuuu!!!

*****************************
Oke,nampaknya cukup shj pembelajaran utk hari ini..kalo ade pape kemusykilan bley jumpe cegu scr personal..jgn lupe esok siapkan homework yg cegu bagi yer.

No comments: