Friday, April 03, 2009

Kuey Belimbing....

It is a Malay traditional Kuih Muih and suitable for breakfast, as a tea-time or even supper..



Haa korang tau apa nama kuey ini..?
hehehe. Ni di panggil kuey belimbing ......
Kalau korang pelik kan tapi konfem okeh kalau korang search utk resipi kuey belimbing ni mesti jumper. kekee..

Sbenarnya an dh lama cari kuey ni. bminggu minggu gak la.
Stiap kali an ke pasar kubang pasu, of kos mata ni tcari cari nk beli kuey ini.
Tapi asyik2 x jumpaaa.
Camne an tahu kuey ni ada kt pasar kubang pasu.?
Cuz hari tu my mak sdara, yang beli kuey ini.
Hurm bila an cuba. wah best gak sbb lembut jerk
Kuey ni ala2 cream puff gak la. Cuma yang ni x de cream d dlm..

Lepas dr hati tu, an cuba2 ke sana utk membeli nya.
tapi slalu balik dgn hampa...

Tapiiii punya la ada jodoh.
Akhirnya pagik tadi, slepas jek an beli nsik.
An pum singgah la tepat mjual kuey ni. kiranya bsebelahan aja..
Mata ni tcari cari.............
Tetiba mata ni tenampak akan sesuatu d dlm bekas..
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Jumpa dah! jumpa dah!!! Yea yea..

An pun tanya ler makcik tu brapa siyar. (brapa bijik utk 1 ringgit kan)
Makcik tu mjawab, 4 siyar ( 4 biji, rm 1 )

Apa lagik dgn tamaknya an beli rm 3 okeh..

miahahhaa.. ni pum x khabisan...

Ye lah susah payah nk beli kan.
So bila dh beli, beli manyak2... Makan biar puas..
len2 kali x de la mgidam lagik. kekeke..

So korang, nk mkn ptg dgn kuey belimbing??
Singgah ke rumah okeh ;)

6 comments:

Fendi @ Motojhiro said...

nk beli mano tu kueh nie?

Nik Nurehan said...

dy : ala kat pasar kube pasu tu. dekat2 dgn masjid muhammadi... jarey2 jah ada kuey ni...

cIk pEnNa said...

kat sini x dok kuih gini la..

an.wardrobe said...

sue : hehe. nampak gaya kena buat sendiri la sue.. cepat2 search resepi dia kt tenet. keke

SiS-lin said...

ek eh...kuih belimbing,bentuk dia pun mcm belimbing ek..nnti lin dtg KB,an mesti belanjer lin kuih belimbing ni...

Nik Nurehan said...

boleh je lin ;) bkn mahal pum. ekeke...
yeap2 disbbkan bentuk dia la di panggil kuey belimbing...