Sunday, January 25, 2009

No diet2 okeh~


Yuhhuuuu~~!!!! Hoollaaaa..

Entry ni sbenanrnya tuju kpd + Myzahyang sedang keliru ni..
Pasai plak ni..??

+ Myzah ni sdg 'confius' okies.
Betul ke an kurangkan mkn shingga mcapai berat bdn sebegini..?

Haiisshh!! dlm firasatnya mukin an amik sbarang ubat ubatan or pegi gym la kut..
kekeke..

Jawapannya.. enggak la + Myzah..

Spt an cakap sblm2 ni lah myzah.
An juz jaga pemakanan aja. Sblm ni berat an dlm 80 kg gitu.. Sangat 'gemukkk' okies ;) bwekk!

Kalau kita usaha n niat kita bsungguh2 utk mnurunkan berat bdn pasti mjadi.
Jgn target tlalu manyak.. turun 2/3 kelo ok dh.. pk mcm itu aja...
Jgn pk nk turun cepat or buat target smpai 5/6 kelo skali gus..
Nanti kita akan kurang bkeyakinan utk turun okies..
Nantu pmikiran pum srabut. Mesti kita pikir aduii susahnya, lambat nya... mcm2 la kan..

Kalau bkn dr kita sendiri pasti susah jgk la utk turun.
Menda2 mcm ni dr kita sendiri.
Kita yang nak. Kita smemangnya bsedia utk kurangkan berat bdn. an suka kata 'kurus'
Yap!! mmg x suka kata 'kurus' ... tapi lebeh sesuai dgn pkataaan 'kurang'
Sbbnya an nya dikategori kurus.. Kurus dr dulu tapi gemuk lg utk org slim gitu. haha..

Memula tu an x mkn pg okies. (sbenarnya x elok tau x mkn pg, spatutnya wajib mkn pg ni)
Tapi disbbkan an lepak kt rumah tanpa sbarang keje berat ni so an layan je lah. keke..
Tgh hari an mkn dgn beberapa mulut nsik. maksudnya 3/4 mulut nsik aja..
Belah ptg nya an x jamah sbarang mkanan.
Belah mlm nya plak an mkn spt tgh hari jgk la, 3/4 mulut..
Mkn tgh mlm? enggak ada lah.

Masa ni mmg control giler, mmg displinkan diri dr tebabas.
Tapi biasa la kita kan yang 'suka' mkn.. sesekali ada gak tbabas tapi cepat2 insaf gitu.
wakakakaa..

Begitulah an amalkan utk beberapa bln..................................
Setelah beberapa bln, of kos la berat bdn mula turun.
Tapi cara an ni sgt la lambat okies.
X suka cara org, sbb kita sendiri nk kita sendiri uruskan pmakanan kita..

Dulu2 my mum ada gak beli obat tapi disbbkan bukan dr kehendak diri sendiri, x mkn jgk.
Pakai buang jek.. hahahaaa.. (rugi duet bratus ringgit beli itu ini tp an x mkn)

Stelah turun, waaaaaa suka giler laa. sapa x suka kan ;)
Stiasa mcuba baju2 lama.. Wah ada prubahan..

Masa 'on diet' ni.. mcm orang gilakkk okeh..
Dlm masa sejam entah brapa kali an naik timbangan. hahaha.
Sblm mkn, slepas mkn, duk saja2 mesti naik..
My mum pum kata mcm org gilakkk. hahahhaa..
My mum kata kalau nk naik , dia x naik terus... hehehe.. (ye lah br pas mkn terus naik timbang)
kekekkee..

Slepas ada penurunan berat bdn.
An mula la mkan pagik.. hohohohoo........
Mcm kuey satu je ke, roti skeping je ker.........
X mkn mkanan berat lah.

Then turun lagik...
Mula la mkn petang. Tapi smua nya dlm kadar sdikit lah.
Ala dr kempunan sgt jamah la skit....

Gitu je lah cara an.......
Kalau nampak sblm ni an amik 'herbalife'
Ni gara2 org ramai minum 'hl' lah.
Pantang tgk org lebeh.. ramai sgt org minum, an apa lagik. jeleouse wooo.
Haishsh An pum nk jgk! nk nk!! hahahaha.

Alhamdullilah until la skg...............
Mlantak tapi msih dlm kawalan jgk lah.

Mesti heran jgk gak..
Spt mana + Myzah confius.. Nampak an manyak mkn. hoho.
Apa tidaknya entry asyik mkanan je. kekeke.

Hoyeahh, skg ni an enggak control mana lah.
Control2 tapi x over macam dulu lah.

Skg ni pum ann mmg x mkn pagik. Mmg x mkn nsik.
Juz kuey spt dulu jgk lah.
Cuma saat ni an layan hl yang telah lama dbeli (sblm puasa lg so dr membazir minum je lah)
Tgh hari, ptg an tetap melantak cuma skg mlm an layan hl.
Kadang2 babas gak x minum hl ni kan.
Hl ni nk bg perabis je lah. keke..

Mesti heran jgk kan, blog an ni penuh dgn mkanan..
Hoyeeahhh...
X kn la x nk order bila kuar dgn org tsayang kan.
Lebeh2 incik kery enggak suka an diet okies.
Kalau 'maintain' kan x pe.
Nk kurangkan lagik dia enggak mahu dh. haha
Dia lebeh suka an mkn skg.

Kalau dulu2 masa kuar dgn kery pum an mkn beberapa mulut jek..
Tapi skg an melantak abis.. hahaha..

Ye la rugi okeh kalau x mkn bsama org tsayang ni. Tul takk?
EEeeee bg an masa tu la bestt..
Bkn nya kita duk dgn dia 24 jam lagik. keke
So kena la hargainyaa..........
Harus menikmati makanan itu smbil d temani oleh org tsayang..
Best woo.. X mo lepaskan peluang itu.

Kalau dulu boleh la lepaskan peluan sbbnya tgh on diet.
No bkn diet spt dulu lgik, tapi diet utk maintankan.
Kang tbabas susah plakkk. keke..

Skg saya sgt heppy ~~~~
Si dia pum x de merungut2 bout berat bdn okies..
Sangat2 la x stress utk turunkan lg. hahaha..

3 comments:

♥♥ HaMiZaH ♥♥ said...

wah ann...enri untuk ku...huhuhu...wah!! cara ann kurangkan makan cam mizah...tak makan pagi...kurang makan tengahari...malam tak makan...hehehe...nnti mizah jadi cam ann..YAHOOO!!!!

an.wardrobe said...

Miahaha. insyaALLAH bjya. cuma amik masa la skit. pemprosesan nya lambat tapi hasil memuaskan. bkn diet scara yo yo gitu. so pyh dh nak naik.. (kcuali mkn over kmbali) keke.

~ mizzAmy ~ said...

~ amy lak, naik 6kg okeyh!!! sampai sesak2 nafas dah skang nih... ~